{ "title": "Bebeklerde Topuk Dikeni", "image": "https://www.topukdikeni.gen.tr/images/bebeklerde-topuk-dikeni-5657.jpg", "date": "19.01.2024 23:53:56", "author": "Emel yildiz", "article": [ { "article": "
Bebeklerde topuk dikeni, görülen bir şey değildir. Topuk dikeni, topuk kemiğinin alt kısmında kalsiyum birikmesi ile ve zamanla ortaya çıkan bir süreçtir, bundan dolayı bebeklerde görülmesi imkânsızdır. Hızlı kilo alımı, yanlış ayakkabı kullanımı, uzun süreli ayakta durma, aşırı yüke maruz kalma gibi nedenlerle ortaya çıkar. Bebeklerde de bu süreçler bir anda yaşanamayacağı için bebeklerde topuk dikeninden bahsetmek doğru olmaz.

Bebeklerde topuk dikeni olarak düşünülen şey nedir?

Bebekler de topu dikeni olarak algılanan durum yumuşak doku zedelenmesine bağlı olarak gelişen travma ve basınçtan dolayı ortaya çıkan ağrıdır. Yumuşak doku zedelenmesi ise kas, bağ, tendon ve kıkırdak dokunun yaralanması durumundan ileri gelmektedir. Bebeklerde ayaklardaki burkulma, zorlanma, ezilme, morarma ve yırtılmalar yumuşak doku zedelenmesi olduğunu gösterir. Özellikle emeklemeye başlayan bebekler son derece hareketli olduklarından bu durum yaşanabilecek olası durumlardan bir tanesidir. Emekleme sırasında, sandalyeye ya da koltuğa inip çıkma gibi durumlarda meydana gelebilmektedir ya da yüksek bir yerden düşme durumunda ayakta ya da ayak bileğinde topuk dikeni olarak düşünülen yumuşak doku zedelenmesi olabilmektedir.

Topuk dikeni olarak düşünülen yumuşak doku zedelenmesinde bebeğin ayak bileğinde ağrı, şişme, morarma, hareket kısıtlanması, tutukluk ve katılık gibi belirtiler oluşabilir. Bundan dolayı bebeğinizde bu durumlara bağlı aşırı derecede ağlama söz konusu olursa vakit kaybetmeden doktora götürmelisiniz. Bebeğin ayağının maruz kaldığı şiddete göre doktorunuz tedavi önerecektir.

Yumuşak doku zedelenmesi iki şekilde ortaya çıkar. Doğrudan bir etki ile ortaya çıkan zedelenmelerde kesici, delici, yaralayıcı bir cismin doğrudan teması ile oluşan zedelenmeler ya da direkt etki ile ayak bileğinin kapasitesinin üzerine çıkarak yapılmış bir esnetme hareketi ya da ters bir hareket sonucu oluşmuş olan zedelenmelerdir.

Bebekler de çok hareketli olduklarından ani ve kontrolsüz hareketler, çarpışma, ev kazaları gibi nedenler ile yumuşak doku zedelenmesi yaşayabilirler. Yani bu durum kesinlikle bebeklerde topuk dikeni değildir. Maalesef yumuşak doku zedelenmelerinin iyileşme süreci oldukça uzundur. Bebekler için krem tedavisinden başka uygulanabilecek bir tedavi şekli yoktur. İlaçlarını çok düzenli bir şekilde kullanarak zamana bırakılması ve kontrol tedavisinin mutlaka yapılması gerekiyor.
" } ] }