{ "title": "Lazerle Topuk Dikeni Tedavisi", "image": "https://www.topukdikeni.gen.tr/images/lazerle-topuk-dikeni-tedavisi.jpg", "date": "21.01.2024 20:06:22", "author": "orhan esen", "article": [ { "article": "Lazerle topuk dikeni tedavisi, birçok hastayı canından bezdirir duruma getirmiş bir sağlık sorunu olan topuk dikeni rahatsızlığının tedavisi için uygulanan bir yöntemdir. Hastalar tedavi amaçlı çoğunlukla birçok hekim, birçok tedavi yöntemi denemektedirler. Kimilerine topuk bölgesinden iğne yapılmakta, kimilerine değişik tabanlıklar verilmektedir. Fakat çok az hasta tam tedavi olabilir. Birçok hasta tam anlamıyla iyileşememektedir. Hastalarınsa aldıkları değişik cevap ve tedavilerle kafaları karışmakta, doktorlarına karşın güvenleri sarsılmaktadır. Topuk dikeni hastalığı, Ayak taban kaslarının topuk kemiğine yapışma yerinde çokça zorlanma sebebiyle meydana gelen yara ve bu yaranın birçok kez bir hal almasıdır. Çekilen röntgen filminde, yara dair biriken kireç sebebiyle topukta dikenimsi bir imaj oluşur. Bu görüntüden ötürü sağlık sorunu \"topuk dikeni\" olarak anılmaktadır. Hastalar bilhassa sabahları yere basarken önemli topuk ağrısı yaşarlar. Biraz yürüdükten ardından ağrı azalır. Fakat uzunca süre ayakta kalınca veya yürüyünce ağrı bir daha artar. Birtakım hastalar ağrı sebebiyle parmak ucunda yürümek zorunda kalırlar.

Lazer nasıl etki eder?

Tedavide kullanılan az enerjili lazer ışınları, ten ve altındaki dokuda enerjiye dönüştürülür. Böylelikle hücrenin iyileştirici aktivitesi artar. Lazer ışığı daha çabuk iyileşmenin yanı sıra ağrı, şişme ve irinlenme sürecinde azalmaya neden olur. Bu yepyeni tedavi yöntemi ağrılı ve kolay değil cerrahi işlemleri, yan tesiri fazla miktarda olan ilaç tedavilerini lüzumsuz kılabilir. Lazerin yararları şunlardır:
Lazer topuk dikeni haricinde, artiritler (Eklem irini), tendinitler (Tenisçi dirseği, omuz tendiniti vb.), narin doku incinmeleri, çene eklemi ağrıları, kuyruk sokumu ağrısında da (Koksigodini) uygulanıyor. Genellikle 40-60 yaş civarı görülüyor.

Topuk dikeni hastalığı nasıl oluşuyor?

Zorlanmalar sonucu olarak ayak tabanı kaslarının, topuk kemiğine yapıştığı yerde küçük yırtıklar ve zedelenmeler oluşur. Vakit içerisinde bu kesim kireçlenir ve dikenimsi bir görünüş alır. Esasen ağrıya yol açan dikenimsi çıkıntı değil. Bu yalnızca bir sonuç. Dokularda olan zedelenmeler, doku kısımlarının sertleşip kısalmalarına neden olur. Tekrarlayan zorlanmalar yırtılmalara, ödeme ve ağrıya neden olur.

Topuk dikeni olan hasta olanların yakıntıları neler?

Bu hastalar bilhassa sabahları yere bastıklarında topuklarında ağrı hissederler. Bir süre yürüyünce ağrı azalır, fakat uzunca süre ayakta kalınca ve çok yürüyünce ağrı bir daha şiddetlenir. Ağrı az çok inatçıdır ve yıllar boyunca devam edebilir.

Topuk dikeni kimlerde daha sık sık görülüyor?

Kilolu, ayak tabanındaki kaviste düşüklük veya çokça kavislenme olan kişilerde, uzunca süre ayakta kalmayı ve yürümeyi gerektiren işlerde çalışanlarda, zorlayıcı sportif etkinlik yapanlarda daha sık sık görülür.

Tedavisi nasıl yapılıyor?

Sorunun tedavisinde değişik yöntemler uygulanabilir. İlkin hasta kişiye ayak kavisini destekleyici uyumlu tabanlık verilir. Lokal steroid (Kortizon) enjeksiyonu az çok sık sık başvurulan bir yol. Fakat steroidli ilaçların yan etkileri, enjeksiyonun ağrılı olması ve rehabilitasyonda yeterlidir olmaması değişik gündeme getirdi. Lazer terapisi hem bir kullanımı basit hem bir de komplikasyonu ve yan tesiri olmamış bir yöntem. Tedavi etkisini kısa zaman içerisinde gösterir. Özel egzersizleri itinalı yapmak da az çok önemlidir. Tedavi 10-15 oturum sürüyor. Ağrılı noktalara ten üzerinden lazer uygulaması yapılıyor. Tedavi anında hasta rastgele bir nesne hissetmiyor. Belli ayak ve bacak kaslarını germe ve güçlendirme egzersizleri de az çok yararlı.
" } ] }