{ "title": "Silikon Tabanlık Topuk Dikeni", "image": "https://www.topukdikeni.gen.tr/images/silikon-tabanlik-topuk-dikeni-7606.jpg", "date": "21.01.2024 22:20:45", "author": "derya han", "article": [ { "article": "Silikon Tabanlık Topuk Dikeni, Topuk kemiği üzerinde oluşan diken şeklinde küçük bir çıkıntıdır. Topuk dikeni günlük hayatımızı kısıtlayabilecek olan, sağlık kalitemizi düşürebilecek bir rahatsızlıktır. Ayak kemiğinin sürekli zorlanması üzerine topukta oluşan kalsiyum toplanması ile meydana gelir. Şekli dikene benzer, 1,5 cm'ye kadar uzayabilir.

Topuktaki ağrının sebebi topuk dikeni değildir. Sadece 20 hastadan birinde topukta ağrı görülür. Diğer adı plantar fasiit olarak bilinmektedir. Ayağa yük bindiren sporlar, yoğun egzersizler, yaş alma, kilo fazlalığı, ortopedik olmayan ve uzun süre rahatsız edici ayakkabı kullanılması kullanıyorsa topuk dikeniyle karşılaşılabilir.

Topuk Dikeni Belirtileri Nelerdir?

Çoğunlukla bir belirtiye yol açmaz fakat sabah yataktan çıkınca yürürken topukta ağrı yaşanabilir. Bu ağrı gün içerisinde ayakta kalma süresine göre değişebilir. Ağrı dinlenmekle geçmez, hatta ayaklar dinlendirildikten sonra üzerine basılırsa ağrısı artış gösterebilir.

İnsan hayatının olumsuz etkileyen topuk dikeninin birçok tedavisi vardır. Bu tedaviler içerisinde en kolay ve en rahat yöntem silikon tabanlıklar ya da silikon topuk yastığıdır. Topuğa binen basıncı azaltarak öncelikle başlangıç döneminde kullanılması önemlidir. Özellikle düz tabanlık varsa topuk dikeni tedavisi için silikon tabanlıklar tavsiye edilmektedir. Silikon tabanlıklar ayakta düz tabanlık ile ilgili şikâyetler varsa ayak tabanına destek vererek bu rahatsızlıkları da gidermektedir. Ayakkabı içine yerleştirilen bu tip rahatsızlıkları gideren yumuşak silikon tabanlıklar şok etkisi yaratarak hastanın rahatlamasını sağlar. Ayağa binen yükü azaltarak iyileşmeye sebebiyet verir. Topuk dikeninde silikon tabanlıkların yanı sıra ayakkabı seçimine de dikkat edilmelidir. Sert tabanlı ayakkabıların yerine yumuşak tabanlı ortopedik ayakkabılar tercih edilmelidir ağrıyan bölgeye gün içerisinde 2-3 kez 15 dakika soğuk buz uygulanabilir. Her gün ayak tabanı germe egzersizler yapılmalıdır. Örneğin; ayak parmakları yukarı doğru esnetilerek topuğun rahatlaması sağlanabilir. Ağrının çok olduğu zamanlarda ağrı giderici ile ağrının giderilmesi ağlanabilir. İlacın da faydasının olmadığı belirlenirse fizik tedavi yöntemleri ya da ESWT denilen ses dalgaları ve gece atelleri ile tedavi yöntemleri de denenebilir.

Topuk Dikeni Bitkisel Yöntemler
" } ] }