{ "title": "Topuk Dikeni Ameliyatı Sonrası", "image": "https://www.topukdikeni.gen.tr/images/topuk-dikeni-ameliyati-sonrasi-3112.jpg", "date": "20.01.2024 04:01:30", "author": "Ahmet BOZBIYIK", "article": [ { "article": "Topuk dikeni ameliyatı sonrası; Ayak tabanında bulunan ve plantar fasia ismini alan kasın yürüme sırasında yaylanma gösterir ve bu yaylanma sayesinde ayaktaki yük yere verilmiş olur. Topuk dikeni probleminde ise ayak tabanında bulunan kas olması gerektiği gibi esneklik göstermediği için ağrılar ortaya çıkar. Bazı nedenlerden dolayı ayak tabanında bulunan kas kısalır ve topuk kısmına yapışarak çekmeye başlar. Bu durum da bu bölgede zamanla ağrı ve kanama oluşmasına neden olur ve topuk kısmı kalınlaşmaya başlar. Bu şekilde topuk dikeni problemi ortaya çıkar. Daha çok kadınlarda görülen topuk dikeni bir kemik problemidir. Topuk dikeninde kişi sabah yataktan kalkıp ilk yürümeye başladığında topuğunun içinde ağrı hisseder ve biraz yürüdükten sonra bu ağrı geçer. Topuk dikeni aşırı kilolu ve fazla yürüyen kişilerde, fazla ayakta durulması gerekli olan işlerde çalışanlarda ve ayak kavsi yüksek olan kişilerde oldukça sık görülen bir rahatsızlıktır ve kişiyi oldukça rahatsız eder. Tedavi edilmediği takdirde kronik bir hastalığa dönüşebilen topuk dikeni, diz, kalça, sırt yapısını ve kişinin yürüyüşünü olumsuz olarak etkiler. Topuk dikenini tedavi etmek için ilk olarak germe egzersizlerine başlanır ve özel tabanlıklar kullanılır. Bunun yanı sıra hastaya antienflamatuvar ilaçlar reçete edilir. Ancak bu tedavi yöntemlerinin yeterli olmadığı durumlarda ise topuk dikeni ameliyatına başvurulur.

Topuk dikeni ameliyatı, kasların kasılması ile topuk kısmında bulunan sinirler sıkıştığında başvurulan bir yöntem olan topuk dikeni ameliyatı kişinin topuk bölgesinde yer alan sinir ve kasların gevşetilmesi için yapılmaktadır. Açık ya da kapalı tekniklerle yapılabilen topuk dikeni ameliyatı lokal anestezi altında yapılır ve ortalama yarım saat kadar kısa sürer ve hiçbir risk teşkil etmeyen bir ameliyattır.

Topuk dikeni ameliyatı sonrasında ne zaman taburcu olunur?

Ameliyattan sonra hastalar bir gün hastane odasında kalırlar ve ertesi gün bazı kontrolleri yapıldıktan sonra evine taburcu edilirler. Ameliyattan sonra hastaya 15 gün kadar hiçbir iş yapmaması, yalnızca dinlenmesi tavsiye edilir. Topuk dikeni ameliyatı olan kişi bu 15 günde kesinlikle ayak topuğuna baskı yapmamaları gerekir ve bu süre zarfını tamamlandıktan sonra 6 hafta boyunca doktorun önereceği ameliyat sonrası ayakkabılarını giymelidir. Bu ameliyatı olan hastalar 3 ay sonra günlük aktivitelerini yapabilir duruma gelirler. Bunlarla beraber topuk dikeni ameliyatı olan kişilerin ameliyattan sonra fizik tedavisi görmeleride önerilmektedir.
" } ] }