{ "title": "Topuk Dikeni Doğal Tedavi", "image": "https://www.topukdikeni.gen.tr/images/topuk-dikeni-dogal-tedavi-5461.jpg", "date": "19.01.2024 19:41:48", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "
Topuk dikeni doğal tedavi, ayak topuk kemiği altında zamana yayılarak oluşum gösteren çıkıntı topuk dikeni olarak tanımlanır. Ayak topuğunda kalsiyum ya da iltihap birikimi nedeniyle bölgede zamanla kemikleşme gelişir. Gelişen kemikleşme, zamanla basmaya, yürümeye engel olmaya başlar. Bu tür eylemlerde kişi oldukça zorluk yaşar. Tıpta plantar fasciit olarak tanımlanan durumda yalnızca iltihap ya da kalsiyum birikimi sorumlu değildir. Bazı hastalıklar da yine topuk dikeni oluşumuna yol açabilir. Topuk dikeni her yaşta ortaya çıkabilir. Ancak en fazla orta yaşlı kişilerde yaşanabilen bir sağlık sorunudur.

Topuk dikeni doğal tedavi yöntemleri nelerdir?

Kekik tedavisi: 2 litre su kaynatılarak içine 1 kahve fincanı kekik eklenerek su ocaktan alınır. Bir süre demlenmeye bırakılır. Su ılıdıktan sonra bir leğen içine alınarak ayaklar bu suyun içinde 1 saat bekletilir. Kekik suyu ayakta topuk dikeni nedeniyle oluşan ağrıların hafiflemesine yardımcı olur.

Keten tohumu yağı: Zengin içeriği sayesinde keten tohumu yağı da topuk dikenine karşı iyi gelir. Sos tavasında 3 çorba kaşığı keten tohumu yağı ılıtılır. Ilıyan yağa temiz bir havlu parçası batırılır ve havlu diken oluşan bölgeye yerleştirilir. Üzeri bir streç ile sarılarak 1,5 saat bekletilir. Topuk dikeni nedeniyle yaşanan ağrılar için günde iki defa tekrarlanabilir.

Elma kabuğu: 1 litre su ocakta kaynatılır. İçine 4 adet elma kabuğu eklenip kabuklarla birlikte 5 dakika daha kaynatılır. Kaynayan su ocaktan alınıp yarım saat ılıması beklenir. Ilıyan sudan elma kabukları alınır ve su cam bir kavanoza boşaltılır. Hazırlanan elma kabuğu suyundan günde 2 defa sabah ve akşam olmak kaydıyla 2 fincan içilir. Topuk dikeni doğal tedavi üzerinde oldukça başarılı bir kürdür.

Bal: 1 litre su çaydanlıkta kaynatılır ve ılıması için bir kovaya boşaltılır. Ilıyan suya ayaklar sokularak 30 dakika ayak banyosu yapılır. 1 şeker kaşığı bal ve 1 çorba kaşığı vicks homojen şekilde karıştırılır. Bal ve vicks karışımı sorunlu bölgeye tabaka şeklinde sürülerek ayaklar streç filmle sıkıca sarılır. Bu şekilde bir gece bekletilir. Bunun için uygulama gece yapılmalıdır. Ertesi gün ayaklar silinerek karışımdan arındırılmalıdır.

Yağ: 2 çorba kaşığı kekik ve 2 çorba kaşığı nane yağı homojen şekilde karıştırılır. Elde edilen karışım topuklara sürülerek bekletilir. Haftada 3-4 defa uygulandığında topuk dikeni nedeniyle yaşanan ağrıyı azaltıcı etki sağlar.

Bal ve un: Etkili bir antibiyotik olan bal topuk dikenine karşı farklı yöntemlerle kullanılabilir. 1 çorba kaşığı balın içine 1 çorba kaşığı un ilave edilerek homojen şekilde harmanlanır. Karışım macun kıvamı almalıdır. Hazırlanan karışım topuk dikeninin bulunduğu alana sürülüp bölge sarılır. Bir saat kadar bekletilerek temizlenmelidir. Bal ve un topuk dikeni nedeniyle oluşan iltihabın dağılmasını ve ağrının azalmasını sağlar.

Biber ve zeytinyağı: 1 şeker kaşığı zeytinyağı ve 1 çay kaşığı kırmızı toz biber homojen şekilde karıştırılır. Elde edilen karışım sorunlu bölgeye sürülerek üzeri sarılır. Karışım bölgenin rahatlamasını ve yumuşamasını sağlayacaktır.

Hindistan cevizi yağı: Topuk dikeni doğal tedavi için kullanılabilecek bir diğer yöntem de Hindistan cevizi yağıdır. Hindistan cevizi yağı hem doğal hem de bitkisel bir yağdır. Topuk dikeninin yumuşamasını ve oluşan ağrı hissinin azalmasını sağlar. Hindistan cevizi yağı avuç içine damlatılarak topuğa masaj yapılır. Özellikle gece yatmadan önce her gün devamlı uygulandığında ciddi anlamda rahatlama sağlar.

Soğuk kompres: Pet şişe su ile doldurulur ve buzlukta donması beklenir. Donan şişe topuk bölgesine yuvarlanarak bölgeye baskı yapılır. 15 dakika uygulanır ve düzenli yapıldığında rahatlama sağlar. Günde 1-2 defa uygulanabilir.
" } ] }