{ "title": "Topuk Dikeni Enjeksiyon Tedavisi", "image": "https://www.topukdikeni.gen.tr/images/topuk-dikeni-enjeksiyon-tedavisi-8760.jpg", "date": "20.01.2024 14:29:42", "author": "Emel yildiz", "article": [ { "article": "Topuk dikeni enjeksiyon tedavisi, topuk dikeni, fazla kilosu olan kişilerde, sert zeminlerde uzun süreli çıplak ayakla basanlarda görülür ve tedavi edilmediği zaman günlük yaşamı aksatabilecek kadar sıkıntı vermektedir. Sanki ayak tabanında bir taş parçası ya da diken varmış gibi bir his vermektedir ve uygun tedavi ile çok kolay ve etkili bir şekilde ortadan kalkmaktadır. Topuk dikeni daha çok düz tabanlılarda, kavisi yüksek olan ayaklar da kilosu fazla olan kişilerde ve devamlı olarak yüksek topuklu ve babet gibi düz ayakkabı giyenler de çok daha fazla görülmektedir. Topuk dikeni olan kişiler fiziksel aktiviteleri kısıtlı olduğundan dolayı eklemlerde kireçlenme ve aşırı derecede kilo alma gibi sıkıntılarda yaşayabilmektedir.

Topuk dikeni enjeksiyon tedavisi nasıl yapılmaktadır?

Topukta ağrı şikâyeti ile gelen hastaya çekilen röntgende topuk kemiğinde bir çıkıntı görülürse hastalığa teşhis koyulur. Fakat topukta görülen bu çıkıntı ağrının oluşmasında etkili olmayabilir. Şöyle ki topuk ağrısı çeken bir kişide çekilen röntgen ile topuk dikeni görülmeyebilir. Ağrının nedeni ayak tabanı ve ayak kavisini destekleyen bağ dokusunun rahatsızlığıdır. Tanı koymada hastalar yataktan ilk kalktıklarında bir topuk ağrısı oluşur birkaç adımdan sonra yok olur. Bir yerde oturup kalktıktan sonra oluşan ağrı ve gün sonunda oluşan ağrılar tanı koyma sebebidir. Topuk dikeni rahatsızlığı uzun süre tedavi edilmeden kendi haline bırakılırsa ileride yürüyüş şeklinde değişiklikler ayak, diz, kalça ve hatta omurga problemlerine dönüşebilmektedir. Ayak tabanındaki bir zarın topuğa yapıştığı bir bölgede iyileşmeme sonucunda topuk dikeni ortaya çıkmaktadır. Topuk dikeni için enjeksiyon tedavisinden önce aşil germe egzersizleri, kişiye özel tabanlıklar, ağrı kesici ilaçlar ve buz tedavisi uygulanır. Bunlar yapılmadan direk enjeksiyon tedavisi uygulanmaz. Topuk dikeni enjeksiyon tedavisi kortizon enjeksiyon ya da prp enjeksiyonları olmak üzere iki şekilde uygulanır.

Kortizon enjeksiyonunda zaten zayıf ve gergin halde olan bağ dokusunun kemiğe tutunmaya çalışan kısmı daha fazla zayıflar ve sonucunda taban çökmesi meydana gelir.

Prp enjeksiyonunda ise kortizon enjeksiyonundan daha iyi olmakla beraber yetersiz bir tedavi şeklidir. Prp uygulamasında hastanın kendi kanından hazırlanan bir yöntem uygulanır.

Topuk dikeninde en etkili enjeksiyon şekli rejeneratif yani yenileyici enjeksiyon adı verilen enjeksiyon şeklidir. Ayak tabanını ve ayak kubbesini destekleyen plantar fasyanın güçlendirilmesi tedavinin ana görevidir. Seanslar şeklinde uygulanarak proliferan solüsyonlar ile o bölgede vücudun savunma mekanizmasının harekete geçirilmesi sağlanır ve böylece o bölgede tamir süreci başlar. Seanslar 3 haftada bir uygulanır ve evde yapılması için egzersizler verilir. 4-6 seanstan sonra topuk dikeninde kalıcı bir iyileşme ve ağrılarda azalma sağlanır.
" } ] }