{ "title": "Topuk Dikeni Hareketleri", "image": "https://www.topukdikeni.gen.tr/images/topuk-dikeni-hareketleri.jpg", "date": "20.01.2024 09:30:17", "author": "Mehmet Çolak", "article": [ { "article": "
Topuk dikeni hareketleri, topuk dikeni, topuk kemiğinin alt kısmında kalsiyum birikmesi sonucu oluşan kemik şeklinde bir çıkıntıdır. Bu çıkıntıya topuk dikeni isminin verilme nedeni, dikeni andırmasıdır. Yaklaşık iki santimetreye kadar büyüyen topuk dikeni röntgende kolayca görülebilmektedir. Fakat daha küçük topuk dikenleri röntgenlerde görülemeyebilir. Topuk dikeni çoğu kişilerde topuk ağrısı sebeplerinden değildir. Çünkü genelde ağrı oluşturmamaktadır. Topuk dikeni belirti vermeyen bir rahatsızlıktır. Fakat topuk dikenin oluştuğu bölgede yürüyüş ve egzersiz esnasında ya da sabahları uykudan uyanınca ağrılar görülebilir. Topuk dikenine bağlı ağrıları diğer ağrılardan ayıran en önemli özelliği, ayağınızı dinlendirseniz dahi o ağrı geçmez. Ayağınızı dinlendirdikten sonra ayağa kalkıp ayağın üzerine basıldığında ağrı daha da şiddetleniyor ise bu topuk dikenin oluştuğunu göstermektedir. Topuk dikeni genellikle yanlış ayakkabı seçiminde, yeni bir spora başlanıldığı zaman ve hızlı kilo alımı sonucu meydana gelmektedir. Bu rahatsızlıktan korunmak için, ayakkabı seçimine, hızlı kilo almamaya ve spor yaparken dikkatli olmaya özen gösterilmelidir. Topuk dikeni rahatsızlığı olanların Uzman bir doktorun önerisi ile bu rahatsızlıktan kurtulacakları gibi, evde yapılacak hareketlerle de bu sorundan kurtulabilirler.

Topuk dikeni hareketleri
  • Dördüncü hareket, düz bir duvarın önüne geçerek yüzünüzü duvara dönün. Ayaklarınızdan birini arkaya koyun ve iki elinizi duvara koyarak duvarı itiyormuş gibi hafifçe baskı uygulayın. Ayaklarınız yere tam basar şekilde olmalıdır. Bu hareketi yaparken arkada olan ayağınızdan kuvvet almaya çalışın. Topuk dikeni olan ayak için bu işlemi beş defa yaklaşık otuz saniye kalacak şekilde yapın.
  • Beşinci hareket, bir masanın önüne geçin ve masayı ellerinizle tutun. Bir ayağınızı öne getirin. Dizlerinizi hafif bir şekilde bükerek eğilin. Çömeldikten sonra topuklarınızı yerden kaldırın ve ayakucunda durmaya çalışın. Ayakucunda yaklaşık üç saniye kadar durmalısınız. Bu hareketi beş defa tekrarlayın.
Topuk dikeni hareketleri düzenli ve doğru yapıldığı halde, olumlu bir sonuç alınamaz ise mutlaka Uzman bir doktordan yardım alınmalıdır. Bu hareketlerden olumlu sonuçlar almak için topuk dikeni rahatsızlığının ilk belirtileri görülmeye başlandığı zaman, uygulanmaya başlanılmalıdır.
" } ] }