{ "title": "Topuk Dikeni İğne Tedavisi", "image": "https://www.topukdikeni.gen.tr/images/topuk-dikeni-igne-tedavisi-1566.jpg", "date": "19.01.2024 14:24:34", "author": "Emel yildiz", "article": [ { "article": "Topuk dikeni iğne tedavisi, ayak tabanında bulunan kasların zamanla yırtılması sonucu, kemiksi bir doku oluşur. Bu kemiksi dokuya topuk dikeni adı verilmektedir. Topuk dikeninin en belirgin özelliği sabah ilk kalkılıp y ere basıldığında şiddetli bir ağrı oluşmasıdır. Uzun süre hareketsiz kalıp oturduktan sonra da ayağa kalkar kalmaz aynı ağrı tekrar oluşur. Özellikle kilosu fazla olan kişiler de daha riskli ve zor hale gelir. Fakat sadece kilolularda değil normal kilosu olan kişilerde de topuk dikeni oluşabilmektedir. Genç yaşlarda iken ayak sağlığı ve bakımına gereken önemi vermemek, yanlış ayakkabı tercihi yapmak topuk dikeni oluşması için önemli sebeplerdir. Öncelikli olarak fazla kiloların verilmesi, yumuşak tabanlı darbeyi yok eden ayakkabılar seçilmelidir. Ağrı kesici ve tabanlıklar kesin çözüm olmayıp ağrıyı gidermeye yöneliktir.

Topuk dikeni iğne tedavisi nasıl yapılır?

Topuk dikeni hastalarında iğne tedavisinden önce aşil germe egzersizleri, kişiye özel tabanlıklar ve ağrı kesici ilaçların yanı sıra, buz uygulaması ve fizik tedavi egzersizleri uygulanmaktadır. Bu uygulamalardan fayda sağlanamadığı durumlarda topuk dikeni iğne tedavisi yapılmaktadır.

Kortizon ya da prp iğneleri ile yapılan iğne tedavisinin olumlu ve olumsuz yanları bulunmaktadır. Kortizonlu iğne tedavisinde yapılan kortizon iğnesi, zayıf ve gergin haldeki bağ dokusunun kemiğe tutunmaya çalışan kısmını daha da zayıflatır ve zamanla taban çökmesi oluşturur. Topuk dikeni tedavisinde yapılan Prp iğnesi ise kortizonlu iğne ile kıyaslama yapıldığında daha isabetli olup gene de kesin etkinlik sağlayan bir tedavi değildir. Topuk dikeninin en etkili ve işe yarayan tedavi şekli yenileyici (Rejeneratif) iğne tedavisidir. Ayak tabanında bulunan plantar fasyanın güçlendirilmesi tedavinin asıl amacıdır. Seanslar halinde uygulanan bu yöntem vücudun savunma mekanizmasını hareketlendirerek ayak tabanında bir tamirat süreci başlatır. Seanslar 3 haftada bir yapılır ve evde mutlaka uygulanması gereken egzersizler verilir. Aşağı yukarı 4-6 seans süren iğne tedavisi ile plantar fasya da doğal yoldan güçlendirme sağlanmaktadır ve kalıcı bir iyileşme ile ağrılar da yok olmaktadır.

İğne topuğun altından yapılır. İğneden önce hastanın ağrı duymaması için ayak bileğinden uyuşturucu iğne yapılmaktadır. Böylece doktorun kararına göre kortizonlu ya da prp içeren iğne yapılmaktadır. Prp iğnesinde hastanın kendi kanından hazırlanan iğne enjekte edilmektedir.

Kortizon iğnesinin yan etkileri nelerdir?

Bunlardan biri iğnenin uygulama şeklinin biraz ağrılı olmasıdır. Bir de kortizonlu iğne ayak topuğundaki yağ yastığında bozukluklara neden olabilmektedir.

Topuk dikeni oluşmasını önlemek için istirahat, düzenli ayak egzersizleri, sağlıklı, kaliteli ve yumuşak tabanı olan ayakkabıların tercih edilmesi, çok yükse topuklu ya da düz tabanlı ayakkabılar tercih edilmemesi ve var ise fazla kiloların verilmesidir.
" } ] }