{ "title": "Topuk Dikenine Çözüm", "image": "https://www.topukdikeni.gen.tr/images/topuk-dikenine-cozum.jpg", "date": "20.01.2024 00:02:24", "author": "Taha ÜRPER", "article": [ { "article": "
Topuk Dikenine çözüm, Topuk dikeni oldukça dikkat edilmesi gereken bir durumdur. Topuk kemiğinin alt kısmında biriken kalsiyumun kemiksi çıkıntı haline gelmesi topuk dikeni olarak adlandırılır. Oldukça sert olduğu için de diken adını almıştır. Çıkıntı yaklaşık olarak 2 santimetreyi bulabilir. Topuk dikeni ufacık bir röntgenle bile kolayca tespit edilebilir. Röntgende gözükmeyen topuk dikenleri de olabilir fakat bu durumda başka bir şekilde adlandırılmıştır. Bu durumu topuk dikeni sendromu olarak da adlandırıldığını duyabiliriz halk arasında. Topuk dikeni topukta ciddi şekilde ağrı yapmaz şöyle ki 30 topuk dikeni olan hastanın sadece bir topuğunda ağrı olmaktadır. Aslında ağrıya neden olan durum topuktaki yumuşak dokunun iltihap kapmasıdır. Hatta bu dokuyla topuk dikeni birbirinden bağımsız da oluşarak ağrı yaratabilir. Fakat halk arasında ikisini de topuk dikeni olarak adlandırırız.

Nasıl Topuk Dikeni Olduğunu Anlayabiliriz?

Topuk dikeninin kolay bir şekilde keşfetmemizi sağlayan belirtileri yoktur. Anca dikenin oluştuğu bölgede iltihaplanma da olmuşsa günlük hareketleriniz sırasında ağrılar oluşabilir. Bu ağrıları ayırt etmenizdeki ayrıntı; bu ağrı dinlenseniz de geçmez ve her daim sizinle birliktedir. Ağrı geçer diye dinlendikten sonra ilk yere basmanızda ağrı daha şiddetli bir şekilde kendini gösteriyorsa topuk dikeninden şüphelenmenizde fayda var. Topuk dikeninde çok yürümek ve ağrı geçsin diye dinlenmek ağrınızı şiddetli şekilde arttıracaktır. Bu yüzden günlük hayatınıza devam etmeniz sizin için en iyisidir.

Topuk Dikeni Tedavisi Nasıl Yapılır?

Topuk dikeni hastası gün geçtikçe hayatından soğumaya başlayıp, yürüme sırasında kısıtlandığı için bacak kasları zayıflar ve yürüyüşü bozulur. Bacaklarının arkasında ve ayak tabanında ciddi şekilde kas sertleşmesi yaşar. Yaş ilerledikçe de yaşam kalitesi daha hızlı bir şekilde düşer. Topuk dikenini ortadan kaldırmak için ise fizik tedavi ve egzersizler bir aksilik olmazsa kesin iyileşme sağlanabilir fakat topuk dikeni bulunan kişinin iltihaplı bölgesi veya topuk dikeni ameliyatla alınırsa topuk dikenine çözüm getirilmiş olur. Ameliyat sonrasında hasta hiç bekletilmeden taburcu edilse de ameliyat bölgesinin zorlanmamasına dikkat edilmelidir. Hastanın normal hale dönmesi yaklaşık olarak 3 hafta gibi kısa bir süre zarfında gerçekleşir. Topuk dikeni hastalığı olanlara geçmiş olsun dileklerimizi yolluyoruz.
" } ] }