Topuk Dikeni Nedir? Belirtileri ve Tedavisi
09 Temmuz 2024

Topuk Dikeni Nedir? Belirtileri ve Tedavisi

Topuk Dikeni Nedir?

Topuk dikeni, topuğun altında sonradan oluşan bir kemik çıkıntısı şeklinde kendini gösteren ve oldukça rahatsız edici bir durumdur. Bu çıkıntının oluşum sebebi, ayağın sürekli olarak zorlanması ve bu nedenle topuk kısmında kalsiyum birikintisi oluşmasıdır. Topuk dikeni bazen iltihaplanmalar sonucu da ortaya çıkabilir.

Topuk Dikeninin Görülme Sıklığı

Topuk dikeni daha çok orta yaşlarda görülür ve kadınlarda görülme olasılığı daha yüksektir. Topuk dikeni kısa sürede oluşan bir durum değildir; oluşumu genellikle uzun zaman alır. Ayak kaslarının zorlanması, topuğu saran zarın aşınması ve zedelenmesi ile meydana gelir. En çok da ayak ile yapılan koşma, atlama, sıçrama gibi hareketler yapan kişilerde görülür. Uzun süreli yürüyüş yapanlar, yürümeyi gerektiren işlerde çalışanlar, özellikle sert zeminlerde yürüyenler, fazla kilolu olanlar, ayak yapısına uygun olmayan ayakkabı giyenler ve diyabet hastaları topuk dikeni oluşum riski altındadır.

Topuk Dikeninin Belirtileri

Topuk dikeni, özellikle ayakta uzun süre kalındığında ve yüründüğünde şiddetli ağrılara neden olur. Kemikleşmiş bir hale geldiyse topuk dikeni artık deriye de zarar vererek ağrının şiddetini artırır. Özellikle sabahları uyandığında ilk adımla birlikte iğne batması şeklinde şiddetli ağrılar oluşur. Uzun süre yüründüğünde ağrılar artar. Dinlenince geçen ağrılar, ayağa kalkınca tekrar şiddetlenebilir. Bazen ağrılar o kadar şiddetli olur ki kişi günlük aktivitelerini yapamaz ve hayatını olumsuz etkiler.

Topuk Dikeni İçin Tedavi Yöntemleri

Topuk dikeni için bir fizik tedavi doktoruna ya da ortopedi uzmanına başvurmak gerekir. Ayrıca evde yapılacak basit egzersiz hareketleri ile ağrılar hafifletilebilir:

  • Yataktan kalkınca hafif esneme hareketleri ile ayak hafif oynatılabilir.
  • Spor yaparken önce esneme hareketleri yapılmalıdır.
  • Eğer koşu yapıyorsanız süreyi kısaltabilir ve daha az süre koşabilirsiniz.
  • Aniden bir ağrı meydana gelirse buz kompleksi yapılabilir.
  • Ayakkabı alırken ayağınıza uygun ortopedik ayakkabılar tercih edilmelidir.
  • Topuğu desteklemek için topuk destekleyici pedler kullanılmalıdır.
  • Fazla kilolarınız varsa vermeye çalışmalısınız.
  • Doktorun verdiği ilaçlar kullanılmalıdır.

Topuk Dikeninin İlerlemesi ve Bitkisel Tedavi Yöntemleri

Topuk dikeni tedavi edilmezse zamanla yürüme aktivitesini kısıtlar ve bacak kaslarında zayıflamaya sebep olur. Bacak arkasında, kalçada ve sırtta aşırı ağrılar oluşur. Topuk dikeni için bitkisel tedavi yöntemleri de kullanılabilir:

  • Üç yemek kaşığı kadar kurutulmuş siyah üzüm havanda dövülür ve gece yatmadan topuğa bir tülbent ile sarılır. Sabah çıkarılır. Bu işlem üç gün üst üste yapıldığında ağrıları hafifletip rahatlatabilir.
  • Kantaron yağı, papatya yağı ve çörek otu yağı karıştırılarak topuğa masaj yapılabilir. Bu da ağrılar için iyi bir yöntem olabilir.

Topuk dikeni, yaşam kalitesini düşüren ciddi bir sorundur. Erken teşhis ve uygun tedavi yöntemleri ile bu rahatsızlık büyük ölçüde kontrol altına alınabilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Topuk Dikeni Evde Tedavi

Topuk Dikeni Evde Tedavi

Ayak Topuk Dikeni Belirtileri ve Tedavisi

Ayak Topuk Dikeni Belirtileri ve Tedavisi

Topuk Dikeni İğne Tedavisi

Topuk Dikeni İğne Tedavisi

Topuk Dikeni Belirtileri Nelerdir?

Topuk Dikeni Belirtileri Nelerdir?

Topuk Dikeni Hareketleri Nedir ve Nasıl Yapılır?

Topuk Dikeni Hareketleri Nedir ve Nasıl Yapılır?

Güncel

Topuk Dikeni Doğal Tedavi

Topuk Dikeni Doğal Tedavi

Güncel

Topuk Dikeni Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

Topuk Dikeni Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi